Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii yhteistyötä yli puoluerajojen – poliittisten nuorisojärjestöjen keinot ilmastonmuutoksen torjumiseksi

Tänään eduskuntapuolueiden johto kokoontuu miettimään Suomen ilmastopolitiikkaa. Todella hienoa, että ollaan vihdoin päästy siihen pisteeseen, jossa melkein kaikki puolueet ovat sitä mieltä, että nopeita ja tehokkaita toimia tarvitaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Kyseessä on meidän kaikkien yhteinen haaste, jonka ratkaisemiseksi tarvitaan yhteistyötä.

Nyt kiistellään enemmän siitä, mitkä ovat ne keinot ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Lisää ydinvoimaa vai biopolttoaineita? Lihavero vai lentovero? Ja entäs yritystuet? Mikä on tehokkain keino kasvattaa Suomen hiilinieluja ja millä aikataululla?

Kuten puheenjohtajamme Iiris Suomela ja Sameli Sivonen Ylen artikkelissa toteavat, ei hakkuita pidä lisätä ja eläintuotannon tuista on luovuttava. Lisäksi eläinperäisille tuotteille on asetettava päästöjen mukaan määräytyvä vero lihankulutuksen vähentämiseksi ja kasviperäisten proteiininlähteiden kilpailukyvyn parantamiseksi.

Kokoomusnuoret ottavat artikkelissa kantaa taloudellisten ohjauskeinojen puolesta. Hiilivero kuulostaa hyvältä, mutta sitä ennen voisi aloittaa ilmastolle haitallisten yritystukien karsimisesta, jos kerran taloudelliset ohjauskeinot ovat fokuksessa (tätä kokoomus ei ainakaan tällä hallituskaudella ole edistänyt, päinvastoin). Keskustanuoret ovat ilahduttavasti eri kannalla kuin emopuolue ja haluavat lopettaa turpeenpolton. Olemme myös samaa mieltä METSO-ohjelman rahoituksen lisäämisestä, mutta ikävä kyllä Keskustanuoret puoltavat metsähakkuiden lisäämistä. Se niistä hiilinieluista.

Vasemmistonuoret ovat kanssamme samoilla linjoilla siitä, että yristytukiremontti on tärkeä toteuttaa ja fossiilisten yritystuista luovuttava. Perussuomalaiset nuoret ovat sitä mieltä, että Suomen ilmastopolitiikalla ei ole mitään merkitystä. Mehän kuulumme vain maailman kärkikuluttajiin, joiden hiilijalanjäljet kuuluvat maailman suurimpiin… Siniset nuoret puhuvat autokannan uudistamisesta, mikä sinällään on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää olisi päästä yksityisautoilusta kokonaan eroon. Siniset haluaisivat myös lisätä ydinvoimaa. Maailman toiseksi kalleimman rakennuksen, Olkiluoto 3 valmistumista odotellessa… Kristillisdemokraattiset nuoret haluavat myös lisää ydinvoimaa ja kiristää saastuttavan energiantuotannon verotusta. Rkp-nuoret haluavat panostuksia biopolttoaineisiin ja kipsiä pelloille. Itämeren rehevöityminen on vakava ympäristöongelma, joka ei kuitenkaan suoraan liity ilmastopäästöjen vähentämiseen.

Politiikan tärkein tehtävä on kuitenkin ensisijaisesti asettaa tavoitteet ja päättää kunnianhimon taso. Suomen ilmastopolitiikan tavoitteena on tällä hetkellä saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2045, tähän tähtää myös nykyisen hallituksen metsäpolitiikka ja hakkuiden lisääminen. Ikävä kyllä 2045 ei riitä, jos haluamme pysyä globaalissa 1,5 asteen lämpenemisen rajassa. Suomen pitäisikin asettaa tavoitteeksi olla hiilineutraali jo 2030.

Ensi kevään vaaleissa kannattaa aidosti miettiä, mitkä puolueet ovat valmiita OIKEASTI panostamaan ilmastonmuutoksen torjuntaan omien eturyhmiensä etujen kustannuksella. Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii nyt myös epäsuosittuja keinoja, eli rajoituksia ja veroja, jotta päästövähennyksiä saadaan aidosti aikaiseksi.

Yle: Mitä puolueiden nuorisojärjestöt haluavat tulevaisuuden ilmastopolitiikalta? Suomi hiilineutraaliksi, lihavero ja lisää ydinvoimaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *