Koijärvi 40 vuotta

Tänä keväänä on kulunut 40 vuotta siitä, kun luonnonsuojelijat kahlitsivat itsensä kaivinkoneisiin pelastaakseen Koijärven lintukosteikon. Ympäristöliikkeestä syntyi myöhemmin Vihreä puolue.

Tuntuu aika hienolta olla osa tätä ympäristöliikkeen jatkumoa, joka on kasvanut vaihtoehtoliikkeestä valtavirraksi. Enää luonnonsuojelun ei tarvitse taistella olemassaolostaan samalla tavalla kuin 40 vuotta sitten ja isot ympäristöongelmat kuten ilmastonmuutos ovat päässeet yhteiskunnallisen keskustelun keskiöön. Vielä on töitä tehtävänä, jotta ympäristövaikutukset aidosti huomioidaan kaikessa päätöksenteossa, mutta me ollaan menossa oikeaan suuntaan.

Pidin Koijärvi-tilaisuudessa Vihreiden nuorten tervehdyksen. Vaikka me nuoret välillä syyllistämme vanhempia sukupolvia toimeettomuudesta ilmastonmuutoksen edessä, on vanhemmissa sukupolvissa myös ollut paljon niitä, jotka ovat taistelleet luonnon puolesta paljon vaikeammissa yhteiskunnallisissa olosuhteissa. Näitä ihmisiä meillä on kiittäminen ympäristöliikkeen olemassaolosta ja elinvoimaisuudesta tänäkin päivänä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *