Hallitusohjelmassa näkyy Vihreiden kädenjälki etenkin luonnonsuojelussa ja ilmastopolitiikassa

Hallitusneuvottelut on nyt käyty, hallitusohjelma julkaistu ja ministerisalkut jaettu. Huomenna Vihreiden puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä kokoontuvat päättämään lopullisesti Vihreiden hallitukseen menosta ja ministeripaikkojen jaosta. On ollut upeaa saada olla osa vihreää neuvotteluryhmää ja sihteeröidä Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoasioita käsittelevää työryhmää. Vihreät nuoret olivat hyvin edustettuina neuvottelupöydissä!

Hallitusohjelma on todella hyvä, mutta ei tietenkään täydellinen. Se on hyvä viiden puolueen neuvottelema kompromissi ja parempi kuin olisin osannut odottaa. Erityisen iloinen olen siitä, että luonnonsuojeluun tehdään 100 miljoonan lisäpanostukset ja että ilmastopolitiikan kunninahimoa nostetaan. Suomi pyrkii olemaan maailman ensimmäinen fosiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta ja hiilineutraali 2035. Hallitusohjelma avaa aidon mahdollisuuden tehdä kunnianhimoisempaa ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa kuin koskaan aiemmin. Ympäristö- ja ilmastoministerin salkku on lisäksi Vihreillä.

Ihmisoikeuksien kannalta ohjelma on myös todella hyvä. Raiskauslainsäädäntö uudistetaan suostumusperustaiseksi, translaki uudistetaan itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi, turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa parannetaan ja lähisuhdeväkivaltaa torjutaan.

Hallitusohjelmassa panostetaan myös koulutukseen. Lukioista ja ammatillisista oppilaitoksista tulee aidosti maksuttomia, ammatilliseen koulutukseen palkataan 1000 uutta opettajaa, varhaiskasvatukseen tehdyt heikennykset perutaan. Lisäresursseja suunnataan kaikille koulutusasteille.

Ministerisalkkujen jaossa Vihreät saivat ulkoministerin, ympäristö- ja ilmastoministerin sekä sisäministerin salkut. Näillä ministereillä meidän on mahdollista torjua ilmastonmuutosta ja tehdä ihmisoikeuksia kunnioittavaa sisä- ja ulkopolitiikkaa.

Koko hallitusohjelma on luettavissa täältä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *