Perus- ja ihmisoikeuksia on kunnioitettava myös poikkeusoloissa

Poikkeusoloissa tunteet käy kuumina ja jokaisella on oma tapansa reagoida kriisitilanteeseen. Jotkut ei halua ymmärtää tilanteen vakavuutta ja toiset taas käy ylikierroksilla huolesta ja epävarmuudesta. Koronakriisin alkuajoista lähtien on ollut niitä äänenpainoja, jotka ovat vaatineet kovempia ja nopeampia rajoittavia toimia. Epävarmoina aikoina on ehkä inhimillistä kaivata enemmän ehdottomuutta. Ihmisten perusoikeuksia ei kuitenkaan tule koskaan rajoittaa ilman riittäviä perusteita ja huolellista harkintaa. Nyt jos koskaan tarvitaan luottoa meidän päättäjiin, viranomaisiin ja asiantuntijoihin. Luotan itse vahvasti siihen, että Marinin hallitus ottaa järeämmät keinot käyttöön heti kun se on perusteltua ja mahdollista.⁣


Siihen on syynsä, että Suomessa ei pystytä sulkemaan koko yhteiskuntaa noin vain. Elämme oikeusvaltiossa, eli demokraattisessa järjestelmässä, jonka tavoitteena on turvata ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien toteutuminen. Perusoikeuksista pidetään tarkkaan kiinni myös kriisitilanteessa ja etenkin silloin, jotta kukaan ei käyttäisi valtaa väärin poikkeusoloissa. Tämän takia esimerkiksi ihmisten liikkuvuuden rajoittaminen ei ole mikään pikkuasia. Tämän takia hallitus on antanut ennemmin kehotuksia kuin määräyksiä, koska jos määräyksiä annetaan, ne pitää tehdä lainmukaisesti ja todella tarkkaan punniten ja vasta siinä vaiheessa, kun kaikki muut keinot on otettu käyttöön.⁣


Nyt kun eduskunta on ensimmäistä kertaa ottanut valmiuslain käyttöön, tulee sen tulkinnoista ennakkotapauksia, joita voidaan soveltaa myös jatkossa poikkeustilanteessa. Tämänkin takia on äärimmäisen tärkeää, että ihmisten vapauksia rajoittavat ratkaisut tehdään tarkkaan harkiten, jotta jatkossa ei tehdä ylilyöntejä ja rajoiteta ihmisten oikeuksia liian kevyin perustein.⁣


Me ollaan Suomessa onnekkaita siinä, että meillä on maan johdossa päättäjiä, jotka kuuntelee viranomaisia ja asiantuntijoita ja kunnioittaa ihmisten perusoikeuksia. Näin ei ole kaikkialla maailmassa, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa…⁣

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *