Maksuttomat menkat?

Tein tänään valtuustoaloitteen yhdessä valtuustokollegoiden Fatim Diarran ja Alviina Alametsän kanssa maksuttomien kuukautisvälineiden tarjoamisesta kouluissa ja terveyskeskuksissa.

Kuukautisköyhyys on vaiettu asia, jota ilmenee myös Suomessa. Menstruoivat ihmiset kuluttavat kuukausittain parista eurosta jopa kymmeneen euroon kuukautisivälineisiin. Vähävaraisille ihmisille tämä ei ole itsestäänselvyys. Kenenkään ei pitäisi joutua valitsemaan käyttääkö rahansa ruokaan vai kuukautisvälineisiin.

Kuukautisiin liittyvään taloudelliseen epätasa-arvoon on tärkeä puuttua. Yksi keino on, että kaupunki tai valtio tarjoaa kuukautisvälineet ilmaiseksi. Skotlanti päätti tämän vuoden alussa olla maailman ensimmäinen maa, joka puuttuu kuukautisköyhyyteen tarjoamalla ilmaisia terveyssiteitä ja tamponeja. Aloitteessa ehdotamme, että maksuttomia kuukautisvälineitä tulisi olla tarjolla esimerkiksi kouluissa ja terveyskeskuksissa, jotta ne ovat helposti ihmisten saatavilla. Esimerkiksi kaikilla nuorilla ei välttämättä ole mahdollisuutta saada kuukautissuojia kotoa tai rahaa niiden hankkimiseen.

Jokaisella tulee olla oikeus valita itse omat kuukautisvälineensä oli kyseessä sitten kuukuppi, tamponit tai terveyssiteet. Kaikki kuukautisvälineet eivät sovi kaikille. Toivon, että Helsinki voisi olla edelläkävijä kuukautisköyhyyten liittyvän tabun rikkomisessa ja turvata kaikille oikeuden hyviin kuukautisiin taloudellisista resursseista riippumatta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *