Maksuttomat menkat etenee Helsingissä!

Kuukautisköyhyyttä on myös Suomessa. Eilen Helsingin kaupunginvaltuusto päätti, että järjestämme Helsingissä kokeilun maksuttomien kuukautisvälineiden tarjoamisesta!

Suomalaisissa kotitalouksissa käytetään keskimäärin 12 euroa kuukaudessa kuukautisvälineisiin. Kenenkään ei pitäisi joutua valitsemaan käyttääkö rahansa ruokaan vai kuukautisiin. ⁣

Helsinki ryhtyy ensimmäisenä kuntana Suomessa aloitteemme pohjalta pilotoimaan maksuttomien kuukautisvälineiden tarjoamista nuorille perusopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa. ⁣Kaikilla nuorilla ei välttämättä ole mahdollisuutta saada kuukautisvälineitä kotoa tai rahaa niiden hankkimiseen.⁣

Kyse on myös tabujen rikkomisesta ja kuukautisterveyden edistämisestä. Maksuttomien kuukautisvälineiden tarjoamisen yhteyteen voisi terveyskeskuksissa ja kouluissa myös yhdistää tietouden lisäämistä gynekologisista sairauksista, jotka jäävät usein tietämättömyyden ja häpeän vuoksi hoitamatta.

Aloitteen tiimoilta olen usein saanut kysymyksiä siitä, miksi emme suoraan ehdota ekologiselta kannalta kestävämpien kuukuppien jakamista. Emme ole halunneet rajata kuukautisvälineitä siitä syystä, että on todella yksilöllistä, mitkä kuukautisvälineet sopivat kenellekin. Jokaisella tulisi olla oikeus valita itselleen sopivimmat kuukautisvälineet.

Kiitos lukuisten aktivistien ja yhdenvertaisuuden puolesta taistelevien liikkeiden kuukautisköyhyyden ongelmaan on herätty viime vuosina ympäri maailman. Skotlanti ja Uusi-Seelanti ovat jo päättäneet tarjota ilmaisia kuukautisvälineitä niitä tarvitseville ja monissa eurooppalaisissa ja yhdysvaltalaisissa kaupungeissa ollaan liittymässä tähän yhteiseen rintamaan kuukautisköyhyyttä vastaan. On hienoa, että otamme Helsingissä myös ensimmäisiä askelia tähän ongelmaan puuttumiseksi.

Kuukautisköyhyyttä ei ratkaista yhdellä valtuustoaloitteella, mutta keskustelu on nyt avattu ja ensimmäisiin toimenpiteisiin ryhdytään!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *