Eläinten, ilmaston ja luonnon takia on siirryttävä kasviperäisempään ruokaan

Kuva vuoden 2023 Vegemessuilta. #vegaanihaaste

Eläintuotanto kiihdyttää ilmastokriisiä, aiheuttaa luontokatoa ja polkee eläinten oikeuksia tuntevina yksilöinä.

Ruoantuotanto on yksi maailman merkittävimmistä ympäristöongelmien aiheuttajista. Todella moni ihmisen aiheuttama ympäristöongelma lievenisi tai tulisi ratkaistuksi sillä, että söisimme enemmän kasviperäistä ruokaa ja jättäisimme lihan ja maidon vähemmälle tai pois kokonaan. Syömme niin paljon lihaa ja eläinperäisiä tuotteita, että eläinten rehuun, niiden kasvattamiseen ja sekä lannan käsittelyyn kuluu valtaosa maapallon viljelykelpoisesta pinta-alasta. Jos kaikki maailman ihmiset siirtyisivät syömään kasvisruokaa, tarvitsisimme 75 % vähemmän maata ruoantuotantoon. Myös Suomessa jopa 70 prosenttia peltoalasta käytetään eläinpohjaisen ravinnon tuottamiseen.

Tehomaataloudella on erityisen suuri vaikutus luonnon köyhtymiseen. Maapallolla elävien nisäkkäiden vain neljä prosenttia on villieläimiä, 60 prosenttia karjaa ja 36 prosenttia ihmisiä. Olemme muuttaneet villien eläinten elinympäristöt pelloiksi ja laitumiksi. Hyönteismyrkyt ja torjunta-aineet aiheuttavat hyönteiskatoa, mikä puolestaan vaikuttaa lintujen vähenemiseen. Suomessa eläintuotanto on merkittävin syy Itämeren rehevöitymiseen ja huonoon tilaan.

Tuotantoeläimet ovat ennen kaikkea tuntevia ja älykkäitä yksilöjä, joilla ei ole mahdollista elää lajityypillistä elämää. Älykkäät eläimet elävät ahtaasti, eivät saa liikkua tai hoivata poikasiaan ja kärsivät usein myös liian pitkälle viedyn jalostuksen aiheuttamista terveysongelmista. Ihminen on alistanut muita eläimiä omiksi tuotantolaitteikseen ja se ei ole oikein.

Kaikista näistä syistä kannustan ihmisiä osallistumaan vegaanihaasteeseen! Herkullisia kasviperäisiä ruokia, lihan- ja maidon korvikkeita on kaupoissa nyt enemmän kuin koskaan. Vegaanihaasteen voi tehdä itselleen sopivalla tavalla ja oman jaksamisen mukaan. Kokeile vegaaniruokaa viikon tai kuukauden ajan tai vaikka vain kotona kokkaillessa. Uusien rutiinien luominen ja reseptien oppiminen vie aikaa ja energiaa, joten kasvisruokailusta ei kannata luoda itselleen liian suurta haastetta. Pikkuhiljaa voi nostaa panoksia ja lopulta vegaanisesti syöminen ei tunnukaan vaikealta, vaan siitä tulee osa jokapäiväistä elämää.

Nyt kun olen itse päässyt taas paremmin vegaanisten ruokarutiinien äärelle alkuvuodesta tuntuu henkisesti kevyemmältä, kun tunnen eläväni omien periaatteideni mukaisesti. Omalla kohdalla kuormittava arki ja uupumus on usein johtanut siihen, että en ole jaksanut kiinnittää niin paljon huomiota ruokaan. Siksi ajattelenkin, että isossa kuvassa on kaikista tärkeintä, että ohjaamme politiikalla ihmisten ruokailutottumuksia kestävämpään suuntaan. Hyvä vegaaninen ruoka pitäisi olla oletusvaihtoehtona kaikessa julkisessa ruokailuissa. Eläintuotannon tukeminen pitäisi lopettaa ja maataloustuet ohjattava kasviperäisen ruoantuotannon tukemiseen. Kasviperäisen ruoan tulisi olla helpointa ja halvinta kaikissa tilanteissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *