Naudanlihasta, identiteettipolitiikasta ja ilmastonmuutoksesta

Lihakeskustelu lähti laukalle, kun Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama Ylva ilmoitti, että Unicafe ravintolat luopuvat naudanlihasta. Keskustelu on saanut ihan absurdeja käänteitä kun päätöstä on luonnehdittu mm “kasvismafian” tekosiksi ja Keskuskauppakamarikin on ollut huolissaan opiskelijoiden “valinnanvapaudesta”.
 
Se, että opiskelijaomisteinen yritys haluaa pienentää hiilijalanjälkeään ja päättää siitä johtuen poistaa ilmastovaikutuksiltaan merkittävän tuotteen valikoimastaan, on tieteeseen ja arvoihin perustuvaa päätöksentekoa ja liiketoimintaa.
 
Se ei ole identiteettipolitiikkaa, vouhotusta tai pakottamista. Se on elinkeinovapauden ja normaalin omistajaohjauksen kanssa linjassa oleva päätös, missä aktiivisena osapuolena ovat olleet opiskelijat itse. Ylioppilaskunnassa korkeinta päätösvaltaa käyttää demokraattisesti vaaleilla valittu edustajisto. Sen edustajiston kautta päädyin itsekin viime vuonna puheenjohtamaan Ylvan hallitusneuvostoa, jossa kannustimme Unicafeita kehittämään opiskelijaruokailua ilmastokestävämpään suuntaan.Kannattaa siis lähteä ehdolle edarivaaleissa, voi päästä vaikuttamaan aika siisteihin asioihin!
 
Alan olemaan aika kyllästynyt identiteettipoliittiseen lietsomiseen, jossa ilmastokestävän ruokailun edistämistä pidetään jonkun mystisen kasvismafian tekosina. Tässä ei ole kyse sen enemmästä tai sen vähemmästä kuin meidän kaikkien ja etenkin tulevien sukupolvien tulevaisuudesta. Ilmastonmuutos on ihan meidän kaikkien asia. Ilmastonmuutos ei ole identiteettipoliittinen kysymys vaan ihmiskunnan kohtalonkysymys.
Otimme Vihreissä nuorissa kantaa sen puolesta, että muutkin opiskelijaruokalat ottaisivat Ylvasta esimerkkiä ja luopuisivat naudanlihasta ja maidosta. Kannanotto löytyy täältä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *