Lipunhintojen korottaminen koronakriisin keskellä ei ole kestävä ratkaisu

Kuvaaja: Salla Merikukka

Joukkoliikenteen tulee säilyä houkuttelevana ja saavutettavana myös yli koronakriisin. Lipunhintojen korottamisen tiedetään vähentävän joukkoliikenteen käyttöä.⠀⠀

Eilen äänestimme HSL:n hallituksessa joukkoliikenteen lipunhintojen korotuksista. Korotuksia puoltanut kanta voitti äänin 7-7 puheenjohtajan äänellä ja näin olen kuukausilippujen hintoja korotetaan 3 eurolla. Me HSL:n hallituksen vihreät äänestimme korotuksia vastaan.⠀⠀

Lipunhintojen korottaminen juuri valtion uusien tukipäätösten jälkeen on omituinen viesti valtion suuntaan. HSL tarvitsee valtion tukea myös tulevana vuonna, jotta asukkaiden arjen sujuvuus ja joukkoliikenteen kohtuulliset lipunhinnat pystytään turvaamaan täysin poikkeuksellisessa tilanteessa.⠀⠀

Tein kokouksessa myös vastaehdotuksen, jossa esitin että tarkastusmaksua ei koroteta 80 eurosta 100 euroon. Tarkastusmaksun pelotevaikutus liputta matkustamisen vähentämiseen on lähes olematon enkä pidä järkevänä sitä, että koronasta johtuvaa tiukkaa taloustilannetta lähdetään paikkaamaan sakottamalla todennäköisesti jo valmiiksi heikommassa asemassa olevia pummilla matkustavia ihmisiä. Ehdotus ei mennyt läpi.⠀⠀

Hyvät uutiset ovat kuitenkin ne, että päätimme halventaa joukkoliikenten vuosilippua, säilyttää lastenvaunuilla kulkevien maksuttoman pääsyn joukkoliikenteesseen ja pitää kertalippujen hinnat ennallan. Päivälippuvalikoima laajeni myös.⠀⠀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *