Maksuttomat menkat

Kuva: Salla Merikukka

Tänään käsittelemme vihdoin kaupunginvaltuustossa meidän aloitetta maksuttomista menkoista!

Kuukautisköyhyys on vaiettu asia, ja sitä ilmenee myös Suomessa. Menstruoivat ihmiset kuluttavat kuukausittain parista eurosta jopa kymmeneen euroon kuukautisivälineisiin. Vähävaraisille ihmisille tämä ei ole itsestäänselvyys. Kenenkään ei pitäisi joutua valitsemaan käyttääkö rahansa ruokaan vai kuukautisvälineisiin.

Kiitos lukuisten aktivistien ja yhdenvertaisuuden puolesta taistelevien liikkeiden kuukautisköyhyyden ongelmaan on herätty viime vuosina ympäri maailman. Skotlanti ja Uusi-Seelanti ovat jo päättäneet tarjota ilmaisia kuukautisvälineitä niitä tarvitseville ja monissa eurooppalaisissa ja yhdysvaltalaisissa kaupungeissa ollaan liittymässä tähän yhteiseen rintamaan kuukautisköyhyyttä vastaan. Olisi hieno jos tekisimme niin myös Helsingissä.

Maksuttomissa menkoissa on kyse myös tabujen rikkomisesta ja kuukautisterveyden edistämisestä. Maksuttomien kuukautisvälineiden tarjoamisen yhteyteen voisi terveyskeskuksissa ja kouluissa yhdistää tietouden lisäämistä gynekologisista sairauksista, jotka jäävät usein tietämättömyyden ja häpeän vuoksi hoitamatta.

Tulemme tänään valtuustossa äänestämään asian palauttamisesta valmisteluun, sillä kaupunginhallituksen vastaus aloitteeseemme ei kuitenkaan puolla maksuttomien kuukautisvälineiden tarjoamista. Vastaus aloitteeseen pitäisi valmistella uudelleen siten, että Helsinki ryhtyy kartoittamaan erilaisia mahdollisuuksia jakaa maksuttomia kuukautisvälineitä nuorille ja vähävaraisille ja valmistautuu rajatun kokeilun toteuttamiseen maksuttomien kuukautisvälineiden jakamisesta perusopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa vuoden 2022 talousarvion puitteissa. Äänestys tulee todennäköisesti olemaan tiukka, joten jokaisella valtuutetulla ja äänellä on väliä. Kannustankin kysymään juuri sun puolueelta ja valtuutetulta, että ovatko he kuukautisköyhyyden torjumisen puolella.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *