Globaalia eriarvoisuutta on vähennettävä – Suomi ei saa kääntyä sisäänpäin

Tänään vietetään kansainvälistä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivää. Globaali eriarvoisuus on ollut minulle yksi tärkeimmistä syistä lähteä mukaan politiikkaan. Sipilän hallituksen leikkaukset kehitysyhteistyöhön sai aikoinaan sisuuntumaan ja lähtemään mukaan vaikuttamaan ylioppilaskunnan kehitysyhteistyöprojekteihin ja ehdolle HYYn edustajistoon. On yksinkertaisesti väärin, että joillain ihmisillä tässä maailmassa ei ole mitään ja toisilla taas yli tarpeen.

Globaalin pohjoisen rikkaat maat ovat pitkään saaneet rakentaa hyvinvointia halvan fossiilienergian varaan. Olemme päässeet hyötymään globaalin etelän maiden luonnonvarojen riistosta. Kolonialismin jäljet näkyvät edelleen siinä, kuinka syvällä eriarvoisuus on maailman maiden välillä. Suomalaisetkin ovat harjoittaneet kolonialismia saamelaisia kohtaan.

Suomen politiikassa globaalit kysymykset typistyvät usein väittelyksi siitä, onko suomalaisilla velvollisuutta tehdä mitään ilmastokriisille tai luontokadolle, koska muuallakin maailmassa saastutetaan. Vaalikoneessakin kysyttiin mielipidettä siihen, että onko suomalaisen poliitikon tehtävä pelkästään ajaa suomalaisten ja Suomen etua. 

Toivoisin, että voisimme nähdä Suomen osana kansainvälistä yhteisöä. Olemme osa laajempaa kokonaisuutta, josta myös meillä on vastuu kannettavana. Unohdamme helposti, että ilmastokriisiä ovat eniten aiheuttaneet rikkaat globaalin pohjoisen maat, kun taas köyhimmät maat kärsivät eniten ilmastonmuutoksen seurauksista. Unohdamme sen, että elämme keskinäisriippuvuuksien maailmassa, jossa sisäänpäinkääntyminen ei ole hyvä vaihtoehto kenellekään.

Äärimmäistä köyhyyttä ja eriarvoisuutta on vähennettävä.  Kansainvälistä kehitys- ja ympäristörahoitusta on lisättävä ja kaiken kansainvälisen yhteistyön on nojattava tavoitteisiin tasa-arvosta, ihmisoikeuksista, oikeusvaltiosta, kansanvallasta ja rauhasta.

Kun huhtikuussa valitaan Suomelle kansanedustajia, valitaan samalla myös EU päättäjiä ja kansainvälisen yhteisön päätöksentekijöitä. Suomen ei tule kääntyä sisäänpäin, vaan olla rohkeasti mukana ratkomassa globaalin eriarvoisuuden haasteita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *